Katsoimme historian tunnilla koskettavaa videota dalitien äärettömän huonosta asemasta Intiassa (linkki videoon: http://www.youtube.com/watch?v=wB34fh1OYng ). Olin jäänyt kiinnostuneeksi aiheesta jo nähtyäni videon uskonnon tunnilla aiemmin, joten päätin nyt kirjoittaa blogiini aiheesta dalitien asema nykypäivänä Intiassa.
Intian laki kieltää nykyään syntyperään liittyvän syrjinnän, mutta se on valitettavasti silti arkipäivää siellä. Dalitit ovat kastijärjestelmän hunoimmassa asemassa, eli he eivät kuulu mihinkään kastiin, sanalla `dalitit´ tarkoitetaan poljettua kansaa, jonka he ovat itse päättäneet osoittaakseen vastustusta heitä sortajia vastaan. Nykypäivänä heistä on alettu käyttämään myös nimitystä achuta, joka merkitsee koskematonta. Tämän seurauksesta kastilaitosta vastustavat ovat pyrkineet korvaamaan tätä muilla termeillä kuten harijan eli jumalan lapsia.
Intiassa on nykypäivänä noin 220 miljoonaa dalitia sekä kristittyjä melkein 30 miljoonaa, joista 80% on daliteja. Dalitit elävät köyhyysrajan alapuolella yleensä päätyvät velkaorjuuteen maattomiksi maataloustyöläisiksi, heille annetaan ns. huonoimmat työt mitä löytyy. Dalitit ovat kastiin kuuluvien mielestä saastaisia, siksi he eivät asua, haarjoittaa usontoaan tai aterioida muiden kanssa yhdessä. Dalit eivät saa monestikkaan käyttää samoja juomalähteitä tai teitä mitä kastilliset, heitä ei päästetä temppeleihin sisään eivätkä he saa aina edes asioida poliisiasemalla. Heidät suljetaan poliittisesti ulkopuolelle, naisia pahoinpidellään ja raiskataan, monet dali-naiset päätyvät prostituutioon taloudellisista syistä.
Ei pidä kuitenkaan luulla, että daliteista ei löytyisi syrjinnän vastustajia, vastustamisella on vain monesti heikko lopputulos, johon vastataan joukkoraiskauksilla, boikoteilla dalien viljelyyn ja työn tekoon, murhilla sekä tuhopoltoilla. Vaikka eletään 2014 lukua, asia on lailla jo kymmeniä vuosia sitten kielletty ja on olemassa vaikka mitä järjestöjä jotka ajavat dalien oikeuksia, on dalien asema täysin sorrettu ja kamala Intiassa.
Lähteet: http://fi.wikipedia.org/wiki/Dalit, http://dalit.fi/kastisyrjinta/mita-kastisyrjinta-on/, http://www.youtube.com/watch?v=wB34fh1OYng , http://www.evl.fi/kkh/kt/uutiset/elo99/dalit.htm
kuva 1, kuva 2
Sana halal tarkoittaa sallittua/puhdasta eli ruokaa mitä muslimit saavat syödä, se on vähän sama kuin juutalaisilla kosher. Muslimeille sallitut ruokalajit ovat peräisin Koraanista, sunnasta sekä haditheista. Muslimit eivät saa nauttia ruokia , jotka on valmistettu verestä, sianlihasta, eläinten lihasta, jotka ovat kuolleet muuten kuin teurastamalla ja petoeläinten lihasta.
Sianlihan syömättä jättäminen ei tarkoita vain ettei syö makkaraa, läskiä, porsaankyljyksiä yms. vaan myös monissa ruuissa sikaa on käytetty liivatteena, joka vaikeuttaa muslimien ruokailua ulkona muslimivaltioissa. Tärkein syy sianlihan syömättömyyteen on uskonnollinen. Muslimit eivät pysty myöskään pitämään kädessä esimerkiksi työkäsineitä, jotka on valmistettu siannahasta. Sika on kaikin puolin saastainen eläin heille.
Alkoholikielto on islamissa ehdoton ja se käsittää myös kiellon valmistaa, kuljettaa, käsitellä ja myydä alkoholipitoisia juomia, sekä kiellon osallistua tilaisuuksiin, joissa tarjoillaan alkoholia. Alkoholia sisältävät lääkkeet ovat sallittuja vain, jos vastaavaa alkoholitonta lääkettä ei ole. Kaikki mikä sumentaa aisteja ja ajattelukykyä on haram (kielletty), ja tämä sääntö pätee tietysti myös huumeisiin, kuten esim. marihuana, kokaiini, ym.
Muslimeille joka yhdeksäs kuukausi on Ramadan, joka on uskonnollinen paasto. Silloin terveet muslimit syövät vain auringonlaskun-ja nousun aikaan.
Eurooppalaiseen ruokakulttuuriin arabit ovat tuoneet puolikuun muotoisen kroisantin.
Itä-Afrikkaan syntyneillä kauppakaupungeilla oli yhteyksiä Aasiaan jo 400-luvulta lähtien. Rannikkokaupunkeihin saapui monien muiden lisäksi myös arabialasia kauppatuotteita sekä kulttuurivaikutteita. 800-luvulle tultaessa afrikkalaisen ja arabialaisen kulttuurin kohtaamisen seurauksena kauppakaupungeissa syntyi suahili-kulttuuri. He olivat Itä-Afrikan rannikkoseudun kauppiaita, jotka kävivät kauppaa sisämaan kuningaskuntien kanssa.
Nykyään swahileja asuu pääosin Kenian ja Tansania rannikolla ja heitä on arvioiltaan noin 200 000-400 000.
Swahilit eivät ole eristäytyneet mitenkään vaan elävät normaalisti muiden seassa. Heitä pidetään usein kaupunkilaisina, mutta se ei nykyään enää pidä paikkaansa niin vahvasti mitä ennen. Swahilit eivät enään hallitse Itä-Afrikan kauppaa ja heitä asuu myös pienissä maaseutukylissä.
Heidän kielessään on paljon vaikutteita arabiasta, mutta myös muista kielistä kuten englannista ja portugalista. Swahilia puhuu myös muut kuin swahilit ja swahilin kielen puhujia onkin noin 30 000 000. Myös swahilien pukeutumistyylissä on paljon vaikutteita arabiasta ja esimerkiksi naiset peittävät kasvonsa huntuihin. Arvostettuimpina he pitävät niitä swahileja, joilla suku jäljittää vanhimpiin arabisiirtolaisiin.
Lähteet: Linkki 6 (oppikirja) sekä wikipedia
kuva
Ensimmäisenä Afrikasta mieleeni tulee trooppinen ilmasto ja villieläimet sekä Sahara. Hieman pidempää ajatellessa myös Afrikkalainen musiikki ja värikkäät letkeät vaatteet. Myös ikävämpiä asioita kuten nälänhätä, sodat, malaria, likainen vesi sekä naisten ympärileikkaukset tulevat valitettavasti mieleen aika nopeasti kun Afrikkaa alkaa miettimään. Näin jälkeenpäin mietittynä Afrikasta tulee enemmän mieleen negatiivisia sekä surullisia asioita mitä positiivisia. Itseasiassa rehellisesti myönnettynä en edes keksi näin äkkiä mitään positiivista kuin ehkä monipuolisen luonnon ja kulttuurin.
Jos lähden miettimään Afrikan historiaa tulee mieleeni heimokulttuurit(joista kuitenkaan yhtäkään en osaa nimetä), Egyptin faaraot, orjakauppa sekä siirtomaakauppa. Kaikki mainitsemani asiat on tulleet joskus koulussa vastaan mutten muista niistä juurikaan mitään, taino oikeastaan yhtään mitään.
Eniten minua kiinnostaa orjakauppa, sillä se on vai niin inhimillisyyden vastaista toimintaa sekä ehkä Egyptin valtakunta, sillä mielestäni siellä oli todella kiinnostava kulttuuri, mistä meille on jäännyt esimerkiksi pyramideja jäljelle.