KULTTUURI: Yhteisö tai koko ihmiskunnan henkisten ja aineellisten saavutusten kokonaisuus mukana uskomuksia ja henkistä kokonaisuutta, eli tietyllä yhteisöllä on samalaiset aatteet periaatteet normit yms.
ETNISYYS: Perustuu ryhmää yhdistäviin kulttuuripiirteisiin, kuten kieleen ja uskontoon.
IDENTITEETTI: Tarkoittaa jokaisen ihmisen omaa käsitystä itsestään
MAAILMANKUVA: On ihmisen omaksuva käsitys ympäröivästä maailmasta ja omasta paikasta siinä.
MAAILMANKATSOMUS: On arvojen sisältämä kokonaiskäsitys maailmasta ja ihmisistä.
YHTENÄISKULTTUURI: Kulttuuri, joka perustuu vain yhden kulttuurin arvoihin, käsityksiin ja toimintatapoihin.
ENEMMISTÖKULTTUURI: Valtakulttuurin asemassa oleva kulttuuri tietyn alueen sisällä, eli kulttuuri, jossa on enemmän kannattajia mitä muissa kulttuureissa samalla alueella.
VÄHEMMISTÖKULTTUURI: Enemmistökulttuurin sisällä elävä etnisen ryhmän tai jotenkin muuten valtaväestöstä poikkeavan ryhmän oma kulttuuri.
ALKUPERÄISKULTTUURI: Kulttuuri, joka on polveutunut alueen varhaimmista asukkaista.
AKKULTURAATIO: Muutokset, mitä tapahtuu joko toiselle tai molemmille kulttuureille kun ne kohtaavat.
DEKULTURAATIO: Kun kulttuuri katoaa kokonaan jonkin luonnonkatastrofin seurauksena, puhutaan dekulturaatiosta.
ASSIMILAATIO: Kun kahden kulttuurin kohdatessa vähemmistö kulttuuri sulautuu enemmistökulttuuriin puhutaan assimilaatiosta.
INTEGRAATIO: Kahden kulttuurin kohdatessa vähemmistö kulttuuri sulautuu vain osittain enemmistökulttuuriin, eli säilyttää myös omia kulttuuripiirteitä.
SEGREGAATIO: Vähemmistökulttuurin sulautumisen estämistä enemmistökulttuuriin, se voi olla sekä enemmistön -, että vähemmistökulttuurin harjoittamaa.
TOISEUS: Eli vieraus tarkoittaa kulttuurien kohdatessa tehtyä erottelua meidän ja muiden välillä.
STEREOTYPIA: Pelkistettyjä ja virheellisiä yleensä negatiivisia mielikuvia muista kulttuureista.
RASISMI: Rasismi on sellaista ajattelutapaa, toiminta ja puhetapaa, jossa yksilön tai ryhmän biologisia esimerkiksi ihonväri tai kulttuurillisia ominaisuuksia pidetään pysyvinä ja niitä halveksitaan ja pilkataan.
SOSIAALIDARVINISMI: Evoluutioteorian sovellus, tämän mukaan lajien välinen kamppailu ja luonnonvalinta koskivat myös yhteiskuntia ja kulttuureja.
ETNOSENTRISMI: Suhtautumistapa muita kulttuureja kohtaan. Tyypillistä tälle on ylemmyydentuntoinen asenne toisia kulttuureja kohtaan.
EUROSENTRISMI: Eurooppa-keskeinen ajattelutapa, eurooppalaiset on pitäneet itseään muita parempina ja pitäneet keskeisenä tehtävänä sivistää muita pakanakansoja.
KOLONIALISMI: Siirtokuntien perustamista sekä vallattujen alueiden taloudellista hyödyntämistä, esimerkiksi eurooppalaisten toiminta 1500-1800 johti kolonialismiin.
IMPERIALISMI: On kolonialismin jatkoa, siirtomaita hankitaan valloituspolitiikan avulla.
MONIKULTTUURILLISUUS: Tarkoittaa sitä, että samalla alueella asuu rinnakkain useita kulttuureja, jotka kunnioittaa toisiaan tasavertaisesti.
BANTUEKSPANSIO: Tarkoittaa bantukansojen siirtymistä uusille asuinalueille kaskiviljelystä seuranneen väestönkasvun ja maaperän köyhtymisen lisäävän paineen uusien alueiden valtaamisesta johtuen.
HEIMO: Heimo on yhteiskunnan perusta, Afrikassa heimo koostuu samasta esi-isästä polveutuvista ihmisistä sekä heidän perheistään ja sukulaisistaan.
KLAANI: Perheiden ja sukulaisten muodostama yhteisö, joiden jäsenyys periytyy isän ja äidin mukaan.
SAMANISMI: On uskonnollisia ja maagisia toimia, joiden avulla saadaan yhteys kuolleiden omaisten sekä luonnonhenkiin pyrkimyksenä parantaa yhteisön hyvinvointia sekä parantamaan sairauksia ja ratkomaan ongelmia.
VODOU: Uskonto Afrikassa, jossa palvotaan luonnonhenkiä.
SUAHILI-KULTTUURI: Afrikan itäosissa syntynyt kulttuuri, jossa yhdistyy afrikkalaiset sekä arabialaiset kulttuurivaikutteet.
UUSKOLONIALISMI: Tarkoittaa sitä, kun rikan Pohjoinen nostaa omaa talouttaan köyhän etelän luonnonvarojen ja halvan työvoimaa hyväksikäyttämällä.
DEKOLONISAATIO: Tarkoittaa siirtomaiden itsenäistymistä.
APARTHEID: Eli rotuerottelupolitiikka, jonka mukaan ihmisoikeudet ja poliittiset oikeudet kuuluivat vain valkoisille (Etelä-Afrikka).
BANTUSTANIT: Asuinalueita, joille joihin afrikkalaiset jaettiin rotuerottelupolitiikan aikaan. Afrikkalaiset saivat poistua vain passin turvin töihin valkoisten omistamiin tehtaisiin ja kaivoksiin.
OAU: Eli Afrikan yhtenäisyysjärjestö, joka toimi 1963-2001.
AFRIKAN UNIONI: Vuonna 2001 Afrikan perustama yhteistyöjärjestö, jonka tavoitteena on valtioiden taloudellinen ja poliittinen yhdentyminen.
KORAANI: Islamin pyhäkirja, vastaa meidän Raamattua.
HADITHIT: Islamissa profeetta Muhamedin elämään liittyviä puheita ja kertomuksia sisältävää perimätietoa.
FATWA: Islamilainen oikeudellinen lausunto.
SHARIA: On Islamin laki, sillä on keskeinen asema uskonnossa.
ISLAMIN MODERNISMI: Ajattelutapa islamissa, jossa pyritään uudistamaan taloutta ja yhteiskuntaa länsimaisen mallin mukaan. Tätä ajattelutapaa kannattavat myös kannattavat yhteiskunnan ja uskonnon erottamista toisistaan.
ISLAMISMI: Ajattelutapa, jossa pyritään luomaan yhteiskunta islamin perusarvojen mukaan. Ei haluta omaksua länsimaista poliittista yhteiskunnallista järjestöä.
ÄÄRI-ISLAMISMI: Poliittis-uskonnollinen pyrkimys saattaa, tarvittaessa äärimmäisiä keinoja käyttäen, voimaan yhteiskunta, joka vastaa mahdollisimman puhtaasti sitä, joka voidaan ymmärtää islamin alkuperäislähteiden perusteella. Muita nimityksiä tästä on mm. radikaali islam ja jihadismi.
ARABINATIONALISMI: Arabien kansallisuusaate 1900 luvulla, jonka tavoitteena oli irrottaa arabit eurooppalaisten ja osmanien hallinnosta sekä muodostaa Lähi-Itään arabeille oma valtio. Se korosti arabien kielellistä ja kansallista yhteenkuuluvuutta.
SAMSARA: On hindulaisten uskoma jälleensyntymisen kiertokulku, jossa sielu vaeltaa jälleen syntymän kautta elävästä olennosta toiseen.
DHARMA: Hindulaisille se on tärkeä ja merkitsee omien velvollisuuksien täyttämistä ja niiden mukaan elämistä.
KARMA: Tarkoittaa tekoja ja niiden seurauksia, hindut uskovat että heidän teot määräävät heidän kohtalonsa.
JATI: Eli tiettyyn kastiasemaan perustuva ammatti Intiassa.
TAOLAISUUS: On Kiinan uskonto, jossa ihmisen ja luonnon välistä harmoniaa ja järjestystä korostetaan. Uskonnossa on tärkeää esi-isien hengille ja jumalille uhraaminen.
DYNASTIOITTAIN JAKSOTTAMINEN: on 1700 ekr. kiinassa aloitettu ajan jaksottaminen hallitsijasuvuttain.
JIN JA JANG- SYMBOLI: on taolaisuuden tunnus, jossa on kiinalaisen maailmankuvan mukaan kaksi vastakkaista ja toisiaan täydentävää voimaa, joista jin edustaa feministisyyttä. pimeyttä, kylmyyttä ja passiivisuutta ja jang maskuliinisuutta, valoa, kuumuutta ja aktiivisuutta. Yhdessä voimat pyrkivät harmoniaan.
KUNFUTSELAISUUS: on kiinalaisen Kunfutsen ajatuksiin perustuva uskonto ja filosofia. Korostetaan perheen, esi-isien ja hallitsian kunnioittamista. Tärkein tehtävä on olla hyvä kansalainen.
OOPPIUMSOTA: on vuosina 1839-1842 käyty sota, joka johtui brittien tuomasta ooppiumista kiinaan viranomaisten kielloista huolimatta. Sodan seurauksena Kiina joutui luovuttamaan Hong Kongin Britannialle siirtomaaksi ja avaamaan viisi satamaa kaupankäynnille.
KELTAINEN VAARA: Tarkoitettiin väkirikkaan siirtolaisuuden ja halpatuotannon aiheuttamaa uhkaa länsimaille. Tämän seurauksesta kiinalaisia alettiin länsimaalaistamaan.
KULTTUURIVALANKUMOUS: oli kiinalaisten opiskelijoiden muodostamien punakaartien tuella toimeenpantu vallankumous vuosina 1966-1969. Maolaiset punakaartilaiset hyökkäsivät länsimaisia aatteita, ajatuksia ja kapitalismia vastaan.
MARKKINASOSIALISMI: on Kiinassa 1970-luvulta lähtien noudatettu talouspolitiikka.
KIINAILMIÖ: edellinen länsimaisesta näkökulmasta.
HAN-KIINALAINEN: on kiinan kieltä puhuva kansa, joka on saanut nimensä han-dynastian mukaan. Heitä yhdistää kieli, kulttuuri, historia ja alkuperä.
HAN-DYNASTIA: Kiinassa 206ekr-220jkr. vallassa ollut hallitsijasuku, jonka aikana saavutettiin yhteiskunnallinen järjestyt ja poliittinen vakaus.
SHOGUN: on sotilashallitsija (Japani)
SAMURAIT: olivat lääninherrojen alamaisuudessa taistelevia sotilaita.
DAIMIO: oli lääninherra toiselta nimeltään.
BUSHIDO-SÄÄNNÖSTÖ: oli samuraiden noudattama säännöstö, jossa korostettiin kuuliaisuuden, velvollisuuden ja uskollisuussuhteiden merkitystä.
GEISHA-PERINNE: on Japanissa 1600-luvulla syntynyt perinne. Geishat olivat viihdyttäjiä, joiden vapaa-aika meni miesten kanssa seurustellen. He olivat perehtyneet tanssiin, lauluun, runouteen, kuvataiteisiin, historiaan ja aikansa ajankohtaisiin asioihin.
MANGA: on japanilainen sarjakuva, joka syntyi 1700-luvun loppupuolella, sitä piirrettiin mustavalkoisena ilman yksityiskohtia.
ANIME: sai vaikutteita mangasta, on japanilainen animaatioelokuva.
AINUT: on japanin alkuperäiskansa, joka asuu Japanin Hokkaidossa. Sahalinin ja Kuriilien eteläosissa.
MAYOT: olivat keski-amerikkalainen kulttuuri 400ekr-900jkr.
ATSEEKIT: olivat keski-amerikkalainen intiaanikansa 1300-1500-luvulla.
INKAT: olivat eteläamerikkalainen Andien vuoristoissa elänyt kansa 1200-1500-luvulla.
KREOLIT: olivat Latinalaisessa Amerikassa asuvat espanjalaisten siirtolaisten jälkeläisiä.
RAKENNESOPEUTUMISOHJLMA: oli maailman pankin ja kansainvälisen valuuttarahaston yrittämiä keinoja taata Latinalaisen Amerikan valtioiden velanmaksukyky.
ANIMISTINEN MAAILMANKUVA: luonnonuskontoon perustuva maailmankuva, jossa luonto nähdään täynnä henkiä.
SYKLINEN AIKAKÄSITYS: jaksollinen/kiertävä aikakäsitys.
AFROAMERIKKALAINEN KULTTUURI: kulttuuri, jossa amerikkalaiseen kulttuuriin sekottui afrikkalaisten kulttuurivaikutteet.
KU KLUX KLAN: oli järjestö, joka terrorisoi afrikkalaista väestöä, toimi orjuuden kieltämisen jälkeen vuosina 1800-1900.
UNIAIKA: oli alkuperäisväestön kutsuma nimitys alkuajoista.
ABORIGINAALIT: olivat brittien kutsuma nimitys Australian alkuperäisväestöstä.
MAORIT: olivat 800-1300 luvulla Uuteen Seelantiin saapunut heimo, joilla oli syklinen aikakäsitys ja animistinen maailmankuva. Nykyään he ovat maailman tatuoiduimpia henkilöitä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti