lauantai 11. tammikuuta 2014

Dalien asema nykypäivänä Intiassa

Katsoimme historian tunnilla koskettavaa videota dalitien äärettömän huonosta asemasta Intiassa (linkki videoon: http://www.youtube.com/watch?v=wB34fh1OYng ). Olin jäänyt kiinnostuneeksi aiheesta jo nähtyäni videon uskonnon tunnilla aiemmin, joten päätin nyt kirjoittaa blogiini aiheesta dalitien asema nykypäivänä Intiassa.


Intian laki kieltää nykyään syntyperään liittyvän syrjinnän, mutta se on valitettavasti silti arkipäivää siellä. Dalitit ovat kastijärjestelmän hunoimmassa asemassa, eli he eivät kuulu mihinkään kastiin, sanalla `dalitit´ tarkoitetaan poljettua kansaa, jonka he ovat itse päättäneet osoittaakseen vastustusta heitä sortajia vastaan. Nykypäivänä heistä on alettu käyttämään myös nimitystä achuta, joka merkitsee koskematonta. Tämän seurauksesta kastilaitosta vastustavat ovat pyrkineet korvaamaan tätä muilla termeillä kuten harijan eli jumalan lapsia.

Intiassa on nykypäivänä noin 220 miljoonaa dalitia sekä kristittyjä melkein 30 miljoonaa, joista 80% on daliteja. Dalitit elävät köyhyysrajan alapuolella yleensä päätyvät velkaorjuuteen maattomiksi maataloustyöläisiksi, heille annetaan ns. huonoimmat työt mitä löytyy. Dalitit ovat kastiin kuuluvien mielestä saastaisia, siksi he eivät asua, haarjoittaa usontoaan tai aterioida muiden kanssa yhdessä. Dalit eivät saa monestikkaan käyttää samoja juomalähteitä tai teitä mitä kastilliset, heitä ei päästetä temppeleihin sisään eivätkä he saa aina edes asioida poliisiasemalla. Heidät suljetaan poliittisesti ulkopuolelle, naisia pahoinpidellään ja raiskataan, monet dali-naiset päätyvät prostituutioon taloudellisista syistä. 




Ei pidä kuitenkaan luulla, että daliteista ei löytyisi syrjinnän vastustajia, vastustamisella on vain monesti heikko lopputulos, johon vastataan joukkoraiskauksilla, boikoteilla dalien viljelyyn ja työn tekoon, murhilla sekä tuhopoltoilla. Vaikka eletään 2014 lukua, asia on lailla jo kymmeniä vuosia sitten kielletty ja on olemassa vaikka mitä järjestöjä jotka ajavat dalien oikeuksia, on dalien asema täysin sorrettu ja kamala Intiassa.


Lähteet: http://fi.wikipedia.org/wiki/Dalit, http://dalit.fi/kastisyrjinta/mita-kastisyrjinta-on/, http://www.youtube.com/watch?v=wB34fh1OYng , http://www.evl.fi/kkh/kt/uutiset/elo99/dalit.htm
kuva 1, kuva 2

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti