perjantai 3. tammikuuta 2014

Islamilainen ruokakulttuuri ja sen säädökset

Sana halal tarkoittaa sallittua/puhdasta eli ruokaa mitä muslimit saavat syödä, se on vähän sama kuin juutalaisilla kosher. Muslimeille sallitut ruokalajit ovat peräisin Koraanista, sunnasta sekä haditheista. Muslimit eivät saa nauttia ruokia , jotka on valmistettu verestä, sianlihasta, eläinten lihasta, jotka ovat kuolleet muuten kuin teurastamalla ja petoeläinten lihasta. 




Sianlihan syömättä jättäminen ei tarkoita vain ettei syö makkaraa, läskiä, porsaankyljyksiä yms. vaan myös monissa ruuissa sikaa on käytetty liivatteena, joka vaikeuttaa muslimien ruokailua ulkona muslimivaltioissa. Tärkein syy sianlihan syömättömyyteen on uskonnollinen. Muslimit eivät pysty myöskään pitämään kädessä esimerkiksi työkäsineitä, jotka on valmistettu siannahasta. Sika on kaikin puolin saastainen eläin heille.

Alkoholikielto on islamissa ehdoton ja se käsittää myös kiellon valmistaa, kuljettaa, käsitellä ja myydä alkoholipitoisia juomia, sekä kiellon osallistua tilaisuuksiin, joissa tarjoillaan alkoholia. Alkoholia sisältävät lääkkeet ovat sallittuja vain, jos vastaavaa alkoholitonta lääkettä ei ole. Kaikki mikä sumentaa aisteja ja ajattelukykyä on haram (kielletty), ja tämä sääntö pätee tietysti myös huumeisiin, kuten esim. marihuana, kokaiini, ym.

Muslimeille joka yhdeksäs kuukausi on Ramadan, joka on uskonnollinen paasto. Silloin
terveet muslimit syövät vain auringonlaskun-ja nousun aikaan.
Eurooppalaiseen ruokakulttuuriin arabit ovat tuoneet puolikuun muotoisen kroisantin.
 

Lähteet: kuva(kroisantti), wikipedia, islamopas.com
 

3 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen ja hyvä blogiteksti. (:

    VastaaPoista
  2. Luin toisenkin kirjoittajan blogitekstin islamilaisesta ruokakulttuurista ja tässä oli paljon uutta tietoa. Hyvä ja yksityiskohtainen teksti. :)

    VastaaPoista
  3. The Star's new slot machines are 'totally ridiculous' - Dr. Macdonald
    The Star's 강원도 출장안마 new slot machines 경기도 출장샵 are 'totally ridiculous' A few new casino customers have also won 전라남도 출장마사지 a share 계룡 출장마사지 of the 문경 출장안마 initial $20M welcome bonus,

    VastaaPoista