sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Latinalaisen Amerikan itsenäistyminen

Latinalaisen Amerikan itsenäisyyssodat käytiin Etelä-Amerikan espanjalaisten siirtokuntien ja Espanjan välillä, sekä jossakin määrin Ranskan siirtokuntien ja Ranskan välillä.



Ranskan siirtomaa Haiti oli ensimmäinen siirtomaa, joka itsenäistyi. Haiti itsenäistyi vuonna 1804, ja tämän itsenäistyminen johti ainoaan mustan orjaväestön itse hallitsemaan valtioon. Aluksi Haiti oli liittänyt itseensä myös koko Hispaniolan saaren, mutta vuonna 1844 siitä itsenäistyi Dominikaaninen tasavalta.



Espanja oli kärsinyt paljon Napoleonin sodista, jonka takia Espanjalla ei ollut mahdollista pitää siirtokuntiaan hallussa. Espanjan siirtomaissa itsenäisyystaistelut käytiin kreoliitin johdolla, ja yksi merkittävä itsenäistymistaistelujen johtaja oli Simon Bolivar, joka haaveili Etelä-Amerikan Yhdysvalloista, hänen haaveet eivät kuitenkaan toteutuneet.


Vuonna 1817 kapina räjähti, ja tällöin laajalla alueella ei ollut espanjalaisia sotilaita kuin 10 000, ja hekin olivat sijoitettuna suurimmaksi osaksi satamien varuskuntiin. Espanja ei pystynyt lähettämään paljoakaan apua Etelä-Amerikkaan, ja siitäkin vähästä avusta noin kaksi kolmasosaa sairastui trooppisiin tauteihin. Espanjassa puhkesi kansannousu vuonna 1823, joka lähti alkuunsa sotilaista jotka kieltäytyivät lähtemästä siirtokuntiin. Koska sotilaat eivät suostuneet siirtokuntiin lähteä, Espanjan kruunun etujen puolustaminen jäi lojalisteille. Lojalisteilla oli hyviä komentajia, mutta kapinan kukistaminen oli paikallinen heidän mielestään, tämän lisäksi lojalistien piirissä katkeruus kasvoi nopeaan vauhtiin, jos heidät marssitettiin pois kotiseuduiltaan. Aloite siis oli kapinallisilla.



Simon Bolivar teki koko Etelä-Amerikkan kattavan strategian, johon Espanja pystyi toimimaan vain puolustuksellisesti ja reagoimaan vain kapinallisten aloitteisiin. Kapinalliset menestyivät, sillä heidän puolellaan taisteli 5000 englantilaista palkkasoturia, jotka toivat Simon Bolivarin armeijaan taitoa.



1810-1840 syntyivä suurin osa Latinalaisen Amerikan tasavalloista. Itsenäisyyssodat päättyivät Kuuban itsenäistymiseen 1898, Espanjan ja Yhdysvaltojen sodan seurauksena.
kuva oppikirjasta (linkki 6)




Lähteet: oppikirja (linkki 6) ja wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti